Tak, jako po zimě vymetáme pavučiny, umýváme okna a zbavujeme se všeho nepotřebného, měly bychom podobnou péči dopřát i chrámu naší duše – našemu tělu. I v něm se hromadí všelicos a určitě se shodneme, že i naše tělo si zaslouží očistu. A jaro k tomu přímo vybízí.
Jarní detox si můžete dopřát, i když jste těhotná, nebo právě kojíte. Detoxikace organismu se sice v těhotenství a v období kojení v klasické formě nedoporučuje, když k sobě budete jemné a vnímavé, můžete si ozdravení organismu dopřát i v těhotenství a v období kojení. Vaše tělo si ho zaslouží a odvděčí se vám větší radostí ze života, zdravím a nárůstem energie.
Energie, se kterou se rostlinky v přírodě hlásí o slovo, je neuvěřitelně silná. Využijte ji a nechte ji na sebe působit.
Říká se, že ty nejlepší bylinky najdete před vlastním domem. Pokud tedy nebydlíte na rušné ulici. A kdyby ano, pak si udělejte výlet na hezké a čisté místo v přírodě.
Tak třeba obyčejná kopřiva, kterou najdete na každé zahradě, na každé louce a u každého rybníka má neuvěřitelnou sílu. Kopřivový čaj si můžete dopřát jak v těhotenství, tak v období kojení.
Nejen, že pročišťuje organismus, ale obsahuje i mnoho cenných látek.
Obsah na 100 g / doporučená denní dávka:
Čaj si připravte nejlépe z čerstvě natrhaných mladých kopřivových výhonků a pijte ho po doušcích.
Kopřivy sbírejte radši odpoledne kvůli nejnižšímu obsahu dusičnanů. Hrst kopřiv spařte ½ litrem vody a krátce vylouhujte.
500 g čerstvých kopřiv zalijte 1 l studené vody, 10 minut vařte a pod pokličkou je nechte v chladnu vylouhovat do druhého dne (24 hodin). Poté je slijte, vymačkejte a výluh smíchejte s 1 kg medu. Uchovávejte v lednici a užívejte 1 polévkovou lžíci denně na podporu imunity.
Chudokrevnost – nedostatek železa se projevuje:
Slabá chudokrevnost u těhotných žen je docela běžná. Při vyšší chudokrevnosti, která se projevuje výše zmíněnými potížemi, využijte raději přírodních zdrojů železa než chemicky zpracovaných doplňků. Výborným zdrojem železa je rozmixovaná kopřiva přidaná třeba do smoothie.
Kopřivová kůra je lehká forma detoxikace. Tím, že si ji dopřejete, podpoříte samouzdravující schopnosti svého těla. Během kopřivové kůry (a ještě lépe napořád) vynechte ze svého jídelníčku cukr, který organismus zbytečně zatěžuje a překyseluje. Kde je kyselo, tam se zdraví nedaří a naopak se v překyseleném organismu daří virům, bakteriím i kvasinkám. Místo sladkého si dopřejte zdravé tuky ve formě ořechů a kvalitních rostlinných olejů.
Kopřiva je úžasná, miluju ji, ale neměla by se pravidelně užívat déle než 4 týdny. Její dlouhodobé užívání totiž může způsobit zvýšené ředění krve.
Ještě vyšší level zeleného zdraví je zelený ječmen a chlorella, o kterých píšu v následujcím článku a jejichž dlouhodobé užívání se naopak doporučuje.