KLOBOUČKY Z RYZÍHO STŘÍBRA
Využití stříbra v historii
Léčivé vlastnosti stříbra jsou známy už dlouhá tisíciletí.
- V původních Andských kulturách byly známy léčivé vlastnosti stříbra a jejich způsob zpracování stříbra byl velmi rozvinutý.
Ve starověku:
- Staří Řekové používali na uchovávání vody stříbrné nádoby, aby voda byla déle čerstvá.
- Řecký filozof Herodes (484-430 př.n.l.) ve svých spisech léčivé a desinfekční účinky stříbra zmiňuje.
- Ve starověkém Římě bylo víno uchováváno ve stříbrných nádobách, aby nedošlo k jeho znehodnocení.
- Spisy ze starověkého Egypta zmiňují využívání stříbra.
Ve středověku:
- Ve středověku se do studní dávaly stříbrné mince, aby se voda čistila lidé se tak chránili před bakteriemi způsobující mor.
- Voda i jídlo se uchovávaly ve stříbrných džbánech a nádobách. Stříbro likvidovalo bakterie a voda i pokrmy vydržely déle čerstvé. Jídlo bohatých bylo podáváno na stříbrných talířích a jedlo se stříbrnými příbory.
Využití stříbra v 19. a 20. století
- Za I. světové války se do ran vojákům vkládaly plátky ryzího stříbra, aby se rány desinfikovaly a zabránilo se šíření infekcí.
- Do mléka se dávala stříbrná mince, aby zůstalo déle čerstvé.
- Lékaři používali stříbrné chirurgické nástroje.
- V první polovině 20. století se pomocí stříbra léčily choroby způsobené více než 650 druhy bakterií, virů a plísní.
- Ve 20. a 30. letech 20. století se stříbro používalo ve formě jemného prachu k ošetření popálenin a léčení kožních plísní.
- Koloidní stříbro se dodnes využívá pro jeho hojivé a antibakteriální účinky.
Po patentování a masovém zavedení antibiotik ve 20. století upadly léčivé vlastnosti stříbra v jeho původní formě v zapomnění.